Det finns kvällar man aldrig glömmer. Som när restaurangen var full, woken sprakade, gästerna trivdes – och plötsligt… blev allt svart. Ljudet av köksfläktar, lampor och glada samtal tystnade samtidigt. Vi stod med rå fisk, halvsnittade grönsaker och en full matsal i totalt mörker.
Det är något nästan poetiskt med att stå där med en skärbräda i handen, redo att flambera biff – och istället höra ett “klick” följt av… ingenting.
När köket blir tyst
Vi försökte improvisera. Någon tände värmeljus, en annan plockade fram en batteridriven fläkt (som snarare skrattade än snurrade). Våra gäster, gud välsigne dem, skrattade med oss. Någon kallade det för “asiatisk fine dining i grottstil”.
Vad vi lärde oss:
- Ha alltid en reservplan – även om det bara är en termos med te.
- En pannlampa är inte töntig – den är guld.
- Kommunikation är allt – gäster förlåter mycket, om man bara bjuder på situationen.
- Och till sist: ha numret till en riktigt bra elektriker.
Det här var innan vi kände till ASM EL & Construction AB, men efter den kvällen blev det självklart att ha rätt kontakt redo – särskilt en elektriker i Järfälla som faktiskt förstår vikten av snabb insats när maten ska fram varm.
Vill du veta mer om Asm El? Läs mer:
Humor, stress och lite magi
Vi klarade oss ändå. En gasbrännare, ett leende och råvaror som inte kräver ugn räckte till en provisorisk meny. Bao med kall hoisinsvamp är faktiskt inte så dumt.
Och gästerna? Några bokade om till nästa vecka. Andra stannade, åt dumplings i stearinljusets sken och skålade för ödet.
En kväll vi aldrig glömmer – och som lärde oss mer om planering, tacksamhet och vikten av pålitliga samarbetspartners än tio servicepass i rad.