
När man talar om asiatisk mat i Sverige är det ofta sushi, vårrullar och friterad kyckling som dyker upp i tankarna. Men det hongkongska köket är något helt annat. Det är en levande och själfull blandning av smaker från Kina, Sydostasien och västvärlden – ett arv från både traditionella familjekök och brittisk kolonialtid. På Restaurang Hong Kong vill vi ge dig en smakresa som känns äkta, överraskande och hemtrevlig. Här är fem rätter du helt enkelt måste prova.
1. Dim Sum – Små munsbitar med stora berättelser
Dim sum är kanske Hongkongs mest älskade bidrag till världens matkarta. Ordagrant betyder det "att röra hjärtat" – och det är precis vad dessa små ångkokta eller friterade rätter gör.
Hos oss serveras de i bambukorgar, precis som i Hongkongs traditionella tehus. Våra favoriter? Räkdumplings med klar, tunn deg som nästan smälter i munnen. Fluffiga "char siu bao", fyllda med sött grillat fläsk. Och förstås, krispiga vårrullar med shiitake och vitkål.
Dim sum handlar inte bara om maten – det handlar om att dela. Ett bord fullt av små rätter, pinnar som vandrar mellan fat, skratt över te och ånga som doftar ingefära och sesamolja.
2. Wonton-nudlar – Vardagsrätten som tröstar själen
Wonton-nudlar är Hongkongs svar på comfort food. Tänk dig en klar, djup buljong kokad på kyckling och räkskal, serverad med tunna nudlar och handgjorda degknyten fyllda med fläsk och räkor.
Det låter enkelt – men det är en konst. Varje komponent är noggrant balanserad: buljongen ska vara fyllig men inte tung, wontonen lena men smakrika. Det här är den typen av mat våra kockar växte upp med – något man äter efter skolan, sent på kvällen, eller när hjärtat behöver lite värme.
3. Char Siu – Grillat fläsk med honung och själ
Det finns något oemotståndligt med char siu. Det är sött, salt, rökigt, karamelliserat – och otroligt beroendeframkallande.
Köttet marineras i en blandning av soja, hoisinsås, honung, risvin och femkryddor. Det grillas tills ytan blir djupt rödbrun, nästan klibbig. Inuti är det mört, saftigt och bär på lager av smak.
I Hongkong hittar du char siu på ris, i nudelsoppor eller som fyllning i bullar. Hos oss får du det serverat precis som det ska vara: tunt skuret, med ångat ris, grönsaker och en sked hemlagad sås.
4. Riktig citronkyckling – glöm buffévärlden
Citronkyckling i Sverige är ofta synonymt med något friterat och överdrivet sött. Men den äkta versionen, inspirerad av kantonesisk husmanskost, är något helt annat.
Vi gör vår med kycklinglår som får marinera i vitlök, soja och lite risvin innan de snabbt wokas. Såsen? En syrlig blandning av färskpressad citron, socker, ingefära och en nypa chili. Resultatet blir en rätt som är fräsch, pigg och perfekt balanserad – inte klibbig.
Serverad med ris och lite wokade grönsaker är det här en rätt du inte visste att du älskade.
5. Hongkong egg tart – sött avslut på en salt kväll
Den här lilla desserten är ett direkt arv från kolonialtiden. En blandning mellan engelsk custard pie och portugisisk pastel de nata – men gjord på Hongkongs vis.
Vår version bakas med ett frasigt smörskal och fylls med len äggkräm som smälter i munnen. De serveras ljumna, gärna med en kopp jasminte vid sidan. En perfekt avslutning på en måltid där smakerna dansat mellan hetta, sälta, umami och syra.
Smak är minne
Maten vi lagar på Restaurang Hong Kong är inte bara recept – det är minnen. Våra rätter har sitt ursprung i mormors kök, i dofter från marknaderna i Kowloon, i sena nätter på små hak i Mong Kok. Vi bär med oss de berättelserna hit, till vår lilla restaurang i Sverige.
Och vi hoppas du känner det – i doften när vi tänder gaslågan, i det första krispet från ett kycklingskinn, i eftervärmen från vår chiliolja. Vi tror att riktig mat rör vid mer än bara magen. Den rör hjärtat.
Läs mer om Hongkongs matkultur
Vill du fördjupa dig i hur Hongkong blivit ett av världens mest spännande matresmål? Vi rekommenderar att du besöker CNN Travel’s guide till Hongkongs street food för mer inspiration, historia och lokala favoriter.
